David Jonstad, Leva inom planetgränserna

Ny dokumentärfilm – Ett jordat liv

Tankarna i min senaste bok Jordad har blivit utgångspunkten för en dokumentärfilm. I ett rofyllt tempo och till fina bilder får jag lägga ut texten om världens stressade tillstånd och hur vi kan förbereda oss för en stormig framtid genom att bygga ett mer jordat liv och samhälle i dag. Något som också har möjligheten att ge oss ett rikare och mer meningsfullt liv.

I filmen förekommer också Johanna Björklund från Örebro universitet och så blir det bondpoesi från Dala-Floda.

Bakom filmen ligger Maja Lindström, Paradigmshift Film, som arbetat med den i åtminstone två års tid (intervjun med mig gjordes 2017). En andra del, med tema agroforestry, kommer att släppas senare i höst. Ett klipp ur den filmen kan ses här.

2 reaktioner till “Ny dokumentärfilm – Ett jordat liv”

 1. Helt klart intressanta tankar, jag har själv försökt skriva novell om fiktiv politiker i ett fiktiv Nordskandinavien (Svensk-Norsk Nordkorealiknande union) där Nazisterna Skandinaviska Trippelfronten vinner ett val med över 85 % av rösterna. Samhället är ett ”Struntjobbssamhälle” som är på väg mot sitt förfall och det är också därför nazistiska partiet har kommit till makten. Nästan ingen förstår dock hur en ”Stig-Helmer liknande figur” vid namn Per lyckas överlista det tekniskt, militärt och ekonomiskt överlägsna nazistiska partiet. Då nazisterna har sprängt Kreml,Vita Huset,EU-Parlamentet, stoppat upploppen mot de Arabiska ledare 2011 genom att skicka iväg en liten bomb i form av geting som dödat hundratusentals demonstranter i Tunisien,Libyen och över 2 Miljoner i Syrien förstår nästan ingen utom en liten flicka vid namn Lillan,en gammal professor och några till att nazisternas tid vid makten ändå är på väg mot sitt slut. Per har nämligen ett motvapen mot denna bomb som gör att nazisterna bara skjuter på sig själva. Nazisterna trycks nu mer och mer tillbaka och till sist tvingas de fly till en ö men Per och hans anhängare kommer ikapp de igen och nu är det istället nazisterna som tvingas kapitulera. Ett omval sker nu och Per vinner med nästan 98 % av rösterna och ett utopiskt idealsamhälle där världens längsta tunnelbana mellan Köpenhamn-Bergen-Uppsala via Stockholm,Linköping,Norrköping,Karlstad,Göteborg,Malmö,Helsingborg,Kristianstad & Västerås har nu blivit verklighet, alla av mänskligheten utrotade djur har återuppstått i Nordskandinavien,världsfattigdomen utrotas,svälten likaså,ingen överklass finns,ingen diskriminering finns,ingen kriminalitet finns heller,botemedel mot alla kända och okända sjukdomar och handikapp finns nu också,ingen miljöförstöring och det finns nu aldrig mer några ekonomiska kriser då Pers nya ekonomiska system har löst detta. Fick dock inte ihop vare sig tragikomiska skämt om detta riktigt och heller ej handlingen helt, men det var i alla fall vad det skulle handla om.

 2. Hej!
  Har kollat på filmen, mycket fin. Tack för att du berättar. Lite andra nyanser än i dina böcker. Mer kollaps än jordad.

  Jag saknar den personliga delen, hur det är för dig och din familj i vardagen, att försöka att leva inom planetens gränser, samtidigt som vi bombarderas av konsumtionsreklam.

  Jag hoppas att ni kan filma lite mer om det.
  Själv brottas jag ofta med olika framtidsförväntningar som inte passar ihop. Jobb några dar i veckan på kontor där alla tror på Teknologi, och fritid med odling och vänner som lyfter gamla traditioner och hantverkskunskaper. (Och ett par tonåringar som funderar på att plugga på något universitet. Vad säger jag till dem?!)

  Och jag gillar dalabondens dikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.