Meningen med landet

Meningen med landet – min väg till ett jordat liv
(Ordfront) 2021

Meningen med landet, omslagNär David Jonstad och hans familj flyttar till den lilla gården i Dalarna med drömmen om ett mer självförsörjande liv har han inga illusioner om att livet på landet bara kommer att bli enkelt. Det han inte är beredd på är hur svårt det är att ta sig loss ur det kravfyllda prestationssamhällets grepp.

Den första tiden efter flytten liknar närmast en avtändning – med hjärnan på högvarv och andan i halsen rusar han mellan odlingarna, fåren och olika byggprojekt. Hur gör man egentligen för att sakta ner? För att bryta den inlärda strävan efter tillväxt och konsumtion? Helt enkelt, hur gör man för att bli mer jordad?

Meningen med landet är en djupt personlig utflyttarberättelse och en klarsynt betraktelse av den industriella civilisationens baksida. Med mest av allt är den ett ärligt och ödmjukt försök att ringa in vad det är som på riktigt skänker livet mening.

Boken kan köpas signerad direkt från författaren eller hos exempelvis Bokus eller Adlibiris.
Eller lyssna på den som ljudbok hos Storytel, BookBeat eller Nextory.

Läs ett utdrag ur boken, publicerat i Svenska Dagbladet.

Pressröster

Det är en väldigt fin bok som jag tror kan bidra till en grön våg … Den är personlig, full av närvaro och kärlek till ett liv på landsbygden.

Göran Greider i Dala-Demokraten

Utflyttarskildring när den är som bäst.

Borås tidning

”Berättandet präglas av en frejdig och smittande idealism… Jonstad är en bondfilosof som i thoreausk anda kan lyfta ogräsrensning och vedeldning till en högre andlig nivå.”

Anders Rydell i Svenska Dagbladet

”Mycket välskriven, späckad med kloka funderingar och tankar.”

Anders K Gustafsson i Dalarnas Tidning

Det är svårt att inte gilla den här boken.

Maria Ehrenberg i Barometern

”Det är roligt, inspirerande och lärorikt.”

Anders Hellberg på miljöboksajten Bokdjuret

Jonstads bok ger en behaglig blandad beskrivning av det nya livet, hur man utvecklar sina byggprojekt och odlingar, sitt djuranskaffande, sina ofta nära och goda relationer till sina grannar.

Göran Kastlund i Arbetarbladet

Det är lätt att förstå varför Jonstad blivit en guru bland gröna vågare. Som författare är han både sympatisk och generös. Meningen med landet innehåller en mängd tips för att skruva ner tempot i trädgården. Samtidigt kan han likt en modern Henry David Thoreau fara ut i lyriska betraktelser. Överlag påminner hans böcker inte så lite om Walden den ursprungliga feelgoodromanen för moderna självhushållare.

Rasmus Landström i Aftonbladet

Författare, föreläsare och frilansskribent

%d bloggare gillar detta: