Böcker

Meningen med landet – Min väg till ett jordat liv (Ordfront)

Meningen med landet, omslag

När David Jonstad och hans familj flyttar till den lilla gården i Dalarna med drömmen om ett mer självförsörjande liv har han inga illusioner om att livet på landet bara kommer att bli enkelt. Det han inte är beredd på är hur svårt det är att ta sig loss ur det kravfyllda prestationssamhällets grepp.

Den första tiden efter flytten liknar närmast en avtändning – med hjärnan på högvarv och andan i halsen rusar han mellan odlingarna, fåren och olika byggprojekt. Hur gör man egentligen för att sakta ner? För att bryta den inlärda strävan efter tillväxt och konsumtion? Helt enkelt, hur gör man för att bli mer jordad?

Meningen med landet är en djupt personlig utflyttarberättelse och en klarsynt betraktelse av den industriella civilisationens baksida. Med mest av allt är den ett ärligt och ödmjukt försök att ringa in vad det är som på riktigt skänker livet mening.

Meningen med landet utkom i augusti 2021

Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga (Ordfront)

I Jordad ställs frågan hur vi ska försörja oss när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär. David Jonstad söker sig bakåt i historien och finner svaret under våra fötter. Han ser en framtid där marken, snarare än marknaden, är vad som tryggar vår försörjning.

Jordad utkom i mars 2016

Kollaps – Livet vid civilisationens slut (Ordfront)

Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt på stående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum det är svårare att acceptera. Likväl genomsyras Kollaps av detta faktum. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall.

Kollaps utkom i januari 2012

Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen (Ordfront)

Vår beskärda del

Om vi ska kunna lösa såväl klimatkrisen som den annalkande oljekrisen räcker inte småjusteringar. Vad som behövs är en stor omställning av hela samhället. I Vår beskärda del visar David Jonstad hur en sådan omställning kan gå till och hur den kan bli politiskt möjlig genom att göra den på ett jämlikt sätt.

Vår beskärda del utkom i augusti 2009

Författare, föreläsare och frilansskribent

%d bloggare gillar detta: