Den sjuka heltidsnormen

Grannen kommer över på spontanfika. Mitt på dagen, en onsdag. Hon jobbar deltid, det gör jag med. Annars hade denna fika aldrig ägt rum. Då hade vi inte kunnat konstatera det vi nu gör: hade vi jobbat heltid hade vi nog gjort som så många andra nu för tiden – gått in i den berömda väggen. Knappast att vi orkat vardagen ifall vi hade jobbat heltid. Och även om vi skulle orkat hade det inte varit värt det. Iväg med barnen i ottan. Hem med dem till middagen. I med mat. Ner i sängarna. Måndag till fredag. Och sedan jäkta hela helgen för att hinna göra allt som inte hanns med i veckan och dessutom förbereda sig för nästa. Inga marginaler. Få tillfällen att vara med sina barn i lugn och ro. Jag vet det är så här det ser ut för många och all respekt till er, men det är inte vad jag önskar någon. För ingen kan väl tycka att detta är ett bra liv? Borde vi inte som samhälle kunna bättre?

Krönika i Dala-Demokraten, 29 mars 2018

Det märkliga är att när det kommer till frågan i fall vi i allmänhet jobbar för mycket eller för lite är svaret alltid givet. Vi jobbar för lite. Vi borde jobba mer. Fler borde jobba. Högre upp i åldrarna. Och alla borde jobba heltid.

Det vettiga svaret borde vara att vi jobbar på tok för mycket. Inte bara på grund av den vanliga visan om hur vår växande ekonomi sliter den ekologiska väven itu och får själva jordens klimatsystem att kantra. Vi jobbar för mycket eftersom arbetsrelaterad stress är den främsta orsaken till den lavin av utbränningar som far genom samhället. Och vi jobbar för mycket eftersom långa arbetsdagar skapar stress även i privatlivet – för vuxna och för barn. Jag kan inte tänka mig någon mer vederkvickande medicin än att folk i allmänhet fick möjligheten att tillbringa mindre tid med lönearbete och mer tid med familj och vänner. Vad sägs om arbetstidsförkortning? Hallå?

Det är som att ropa in i en snödriva. Inom politiken har nästan alla anammat den ideologi som presenterar heltidsarbete som vägen till frigörelse. Många av Sveriges kommuner deltar i en kampanj för att få alla anställda att jobba hundra procent. Det anlitas konsulter enbart i syfte att driva på för detta. Småbarnsföräldrar har visserligen en viss laglig rätt till deltid, men det är en rätt som man knappast uppmuntras att utnyttja.

Socialdemokraterna har hamrat ner arbetslinjen i följande motto: ”Alla som kan jobba ska jobba”. Vad är det för sjukt budskap? Är det ett arbetsläger vi bor i? Är vi löneslavar, utan rätt att själva välja vad vi vill göra med våra kroppar, med vår tid, med våra liv?

Det är inte vår förmåga till arbete som ska avgöra hur mycket av vår tid och energi vi byter mot lön. I ett fritt samhälle borde det vara vår vilja och våra behov som bestämmer detta.

Rätt till heltid? Visst. Men ännu hellre: höjda lägsta löner, minskade löneklyftor och rätt till deltid. Rätt att själv välja vad man gör med sin tid. Att slippa få detta dikterat för sig.

För två generationer sedan kunde de flesta familjer leva gott på en heltidslön, frun kunde vara hemma på heltid. För en generation sedan var det vanligt att kvinnan i en barnfamilj arbetade halvtid. I dag är normen heltid för samtliga. Hurra för jämställdheten? Systemet med hemmafruar var naturligtvis en kvinnofälla, men feminismens och även arbetarrörelsens feltänk kring detta gjorde ont värre: de försökte eliminera fällan genom att göra mannens prioriteringar till norm.

Ett annat sätt att tackla det på hade varit att göra halvtid som norm, för båda könen. Dela lika på lönearbetet och hemarbetet. Med andra materiella behov, i en annan ekonomi, med andra prioriteringar hade detta varit möjligt även i dag.

David Jonstad

Annonser

20 reaktioner till “Den sjuka heltidsnormen”

 1. Exakt såhär tänker jag också. Undrar varför inte så många andra ser det. Varför protesterar inte folk mer? Resultatet av propagandan är skrämmande (eller hjärntvätt kanske är ett mer korrekt ord?).

 2. Tack för en viktig reflektion, som liknar min egen insikt, som jag skrivit om ett antal gånger. Arbetar inte heltid (på det viset) sedan flera år och älskar det. Har tid för mig. Snacka om att berika mitt liv!

  ”Jag har vant mig vid ett långsammare tempo, där den inre rytmen agerar metronom, snarast än en extern deadline som kommer närmre och närmre för varje minut.”

  https://herothecoach.com/2016/03/18/var-far-jag-plats/

 3. Det var mycket länge sedan arbetstiden sänktes till 8 timmar. Samhället såg helt annorlunda ut. Släpp in fler i arbete genom att individanpassa den tid på jobbet som du vill byta mot pengar (lön).
  Lösningen kan vara medborgarlön……
  Annika Hastig

 4. Precis! Jag arbetar deltid 7-11 varje dag. Jag har egen firma och tar emot privata sångelever på eftermiddagarna. Vissa veckor tar jag många bokningar. Andra veckor inga bokningar alls. Jag lägger pengar på hög så att jag kan var ledig på barnens lov. Jag är så glad över min möjlighet att jobba så mycket som jag orkar. Eller så lite som jag orkar. Jag har makt över min tid. Det är fantastiskt. Tack för att du tar upp detta viktiga ämne.

 5. Så klart upp till var och en om man väljer heltid eller deltid, jobbar själv deltid. Men jag vill inte att min skattepeng ska gå till a-kassa för de som väljer deltid. Samhället ska inte betala för att någon vill ha egentid. I så fall får man själv stå för det inkomstbortfallet.

  1. Vad är det som säger att ”heltid” måste betyda 40 timmar per vecka på jobbet? Varför skulle heltid inte kunna innebära 30 timmar per vecka på jobbet? Eller till och med 20 timmar per vecka på jobbet? Varför associerar Du heltid till 40 timmars arbetsvecka? Eller varför inte 50 timmar?

   1. Heltid är just nu 40 timmar (eller däromkring). Det kan såklart komma att ändras, jag hoppas det, men det är vad vi har att förhålla oss till just nu.

 6. Jag jobbar som chef 40 h per vecka minst. Efter jobbet cyklar jag och tränar, hemma ca 18.30, efter dusch och mat hänger jag med min dotter eller träffar vänner på stan. Jag beställer mat på mat.se, städningen går fort då jag lever så minimalistiskt jag kan dvs. lite prylar. Helgerna ägnar jag åt vänner, dans, landsvägscykling, film, böcker osv. Jag förstår inte problemet. Jag hinner med allt jag vill. Bland mina vänner ser jag inte att det med nödvändighet är arbetet som är problemet, det är att de har för mycket saker, bilar, båtar, sommarstuga, stort hus, allt kräver sitt. Många orkar inte träna, jag skulle inte orka om jag inte tränade. Vi är alla olika och för mig är det inga bekymmer att jobba 40 h i veckan.

  1. Allt handlar ju om vilket sorts arbete man har. Läget skulle nog vara helt annorlunda för dig om du arbetade på ”golvet” med tunga fysiska arbeten, åtta timmar om dagen, som t ex inom industrin eller inom vården. Och dessutom då vara underbetald, med allt vad det innebär.

 7. Varför inte korta allmänna arbetstiden? I Norge är arbetstiden mellan kl. 08.00 och 15.30 om jag minns rätt. Lunchen består av medhavd matpakke, dvs smörgåsar som äts i lunchrummet tillsammans med kollegerna. Jag tror ont tiderna har ändrat sig så mycket på 45 år!

 8. Tack för att du belyser detta. Jobbar deltid och mår dåligt varje månad med aktivitetsrapport m m pga att jag måste vara en komplett människa och jobba 100 %. Varit rejält utbränd och hade sjukpension på 50 % en tid. Släppte denna pga jag inte stämde in i samhällsnormen pga av den men oj vad jag ångrar mig. Jag blir aldrig ”hundra” igen men jag orkar jobba ”hundra” av min deltid.

 9. Viktigt att lyfta ämnet arbetstidsförkortning! Hur löntagare sedan missgynnats i ökande takt genom utebliven arbetstidsförkortning. Och David du lyfter många poänger men missar en stor del av historieskrivningen – en av feminismens viktigaste kamper genom historien har varit arbetstidsförkortning och att sänka normalarbetstiden till 6 timmars arbetsdag för att få heltidsarbete och familjeliv att gå ihop! Så att klandra feminismens för detta känns historielöst. Det är kapitalismen som är orsaken och varit drivande i att både barn och kvinnor ska arbeta (billig arbetskraft), och denna har inget intresse i att minska arbetstiden. Tvärtom. Sen finns såklart feminism inom många ideologier och motiven och målen ser därmed olika ut. Men arbetstidsförkortning har varit en viktig kamp för i alla fall den socialistiska feminismen. Hade vi lyssnat mer på feminismen hade vi haft 6 timmars arbetsdag för länge sen…

  1. Jo, jag vet att feminister (och många andra med) drivit på för arbetstidsförkortning. Men att kvinnor ska ut på arbetsmarknaden och konkurrera med männen upplever jag har varit ett mer överordnat mål. Ett bra exempel på detta är när feministen Nina Björk för tio år tyckte att kvinnor (och män) borde prioritera barn och hem framför arbete. Hennes text (https://www.dn.se/kultur-noje/vi-ar-pa-helt-fel-spar/) gjorde att hon fick löpa gatlopp genom stora delar av den feministiska rörelsen. Frigörelsen för kvinnan, fick Nina Björk veta, låg i att kunna lämna in barnen på dagis och tillbringa sina dagar på arbetsplatsen eftersom detta gav en större ekonomisk jämlikhet.
   Det är möjligt att detta är på väg att ändras, men jag tycker inte mig ha sett så många tecken på det än.

 10. Det är ju fler idag som inte jobbar och som ska dela på skatten de som arbetar tjänar in, för socialbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg etc.
  Så de som jobbar och har jobbnoral kvar, att bidra till samhället är förlorarna och går in i väggen och de har dessutom fått pensionsåldern höjd.
  Det är verkligen inte konstigt att människor går in i väggen som arbetar.
  Det är oskäligt att så många inte bidrar och så få arbetar.

  1. Nja, att det skulle vara per automatik de som arbetar som är de som ”försörjer” de som inte arbetar är väl en sanning med modifikation. De som arbetar kostar nog samhället mer totalt sett om man räknar in allt, än de som inte arbetar. Ta t ex det här med föräldraskap i kombination med att arbeta. Är det något som kostar samhället pengar så är det väl barnomsorgen. Det kostar årligen ca 130 000 kr/barn, när de arbetande familjerna istället för att själva ta hand om sina barn, lämnar barnen på förskolan innan de åker till sina arbeten. Dessutom barnbidraget på det! Så att påstå rakt av att de som arbetar är de som tjänar in skatt till de som inte arbetar stämmer ju inte. Ta t ex en trebarnsfamilj som inte själva tar hand om sina barn p g a att de väljer att arbeta heltid, deras egen skatt täcker ju inte ens barnomsorgskostnaden på långa vägar. Så att bara peka ut de som inte arbetar som kostandskrävande, blir ju lite missvisande.

 11. Jag tror att du belyser den riktiga orsaken i din text och det handlar inte om 40-timmars arbetsvecka utan människans behov av att äga. Du beskriver att förr klarade man sig på en heltids lön och hade fritid att umgås med sin familj. Idag är det viktigare att visa världen vilken lycklig familj man är på sociala medier istället för att vara närvarande i stunden för att sedan rusa iväg till ett avslappnande yogapass. För att bilderna man lägger ut ska bil så bra som möjligt måste man självklart köpt de senaste inom heminredning, mode och teknik. Människan är byggd för att arbeta, gärna med kroppen. Det är när vi glömmer detta och fokuserar på vad vi inte hinner på dygnets 24-timmar som vi går i krasch. Att vi dessutom slutar se vår medmänniskor och tror att ensam är stark bidrar till ännu mer ohälsa i samhället. Börja hälsa på din granne och fråga om du kan hjälpa hen på något sätt så börjar samhället växa igen och med det även medmänskligheten.

 12. Kommit till denna insikt att deltid är vad jag behöver för att inte falla in i väggen vilket är nära redan vid 30-års ålder dock måste jag få sjukvården att fatta de. För jag skulle kunna jobba till 75 men bara om jag får jobba halvtid, tycker det låter som mest hälsosamt varför inte poptionera ut sin arbetskraft ist. för slita och bränna ut sig och sen bli riktigt sjuk och aldrig kunna jobba mer. Förbannade sjukvård, hoppas de kan fatta någon gång och jag ha kraften att kämpa mot dem. (varför man nu ska behöva kämpa mot och inte med 😡)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s