Drottningen lär oss varför kraschen alltid överrumplar

För tio år var Storbritanniens drottning, Elizabeth II, på studiebesök. Det ägde rum på London School of Economics där landets ledande ekonomer satt och kliade sig i huvudet medan de försökte komma på hur man skulle få ekonomin på fötter igen efter att det globala finanssystemet blivit knockat tidigare under den dramatiska hösten 2008. Någon undrade om möjligen drottningen hade någon fråga till den församlade expertisen, och tänk, det hade hon. Hon undrade: ”Varför hade ingen kunnat se att en ekonomisk krasch var på väg?”.

Krönika i Dala-Demokraten 14 oktober 2018

Tyvärr kunde ingen ge henne ett vettigt svar och fyllda av skam arrangerade man ett nytt seminarium ett halvår senare. Denna gång på British Academy och med företrädare för regering, centralbank och finansvärld. Allt i ett enda syfte: att ge drottningen ett vettigt svar.

Kort därefter kom svaret, i ett brev adresserat till Buckingham Palace. Innehållet är ett sällsynt exempel på klarsyn. Bland annat konstateras att vissa varningar faktiskt hade förekommit innan finanskraschen. Problemet var bara att dessa varningar gällde enskilda delar av systemet. Ingen hade lyckats se problemen med systemet i sin helhet. I brevet står det att man ”om och om igen misslyckades de med att se den stora bilden” och att den huvudsakliga förklaringen till varför ingen såg kraschen komma var ”en brist i den kollektiva föreställningsförmågan”.

Jag vill påstå att det inte har hänt så mycket sedan dess. Fortfarande är de allra flesta så koncentrerade på sin lilla del att de missar att den stora bilden. Och den kollektiva föreställningsförmågan, har den någonsin varit så bristfällig som i dag?

Skillnaden är möjligen att det förekommer desto mer varningar inför nästa finanskrasch. Som många tunga institutioner och storbanker har påpekat så är det inte direkt någon brist på risker. Den amerikanska bolånebubbla som utlöste kraschen 2008 ter sig rätt harmlös vid sidan av det uppblåsta värdet på världens börser, europeiska bankers outlösta skuldbomber eller den kinesiska fastighetsbubblan. Tidigare politiker som Anders Borg och Storbritanniens Gordon Brown skräder inte orden och menar att en ”finansiell härdsmälta” är att vänta och att ”vi går som sömngångare mot en ny finanskris”.

Det går liksom inte att bortse ifrån att den ekonomiska återhämtningen mest bygger på att världens centralbanker blåst in sådana sjuka mängder nya pengar i systemet. Så pass att den globala skuldnivån nu är 40 procent högre än innan kraschen 2008.

Bristen på föreställningsförmåga gäller inte bara risken att världsekonomin störtar med näsan rakt ner i asfalten. Den gäller lika mycket oförmågan att föreställa sig andra sätt att ordna samhället – och inte minst ekonomin.

Ändå är det som att det i samtalsklimatet inte finns utrymme att föreställa sig något annat än mer av det som har varit. Fortfarande vilar all politisk planering på premissen att vår ekonomi för alltid kommer att expandera.

Varje problem, varje varning, möts av ett käckt: ”det löser vi!”. I brevet till drottningen förklarades oförmågan att förstå kraschen i förtid med att det hade utvecklats en ”feel good-kultur”. Eftersom alla såg ut att gynnas av en ekonomi dopad av billiga pengar var det inte heller någon som såg skäl att ifrågasätta detta.

Bristen på föreställningsförmåga gäller inte bara risken att världsekonomin störtar med näsan rakt ner i asfalten. Den gäller lika mycket oförmågan att föreställa sig andra sätt att ordna samhället – och inte minst ekonomin. Dessa två oförmågor hänger ihop. Kan vi inte kollektivt föreställa oss något annat än en ekonomi som fortsätter att rida på kraften från de fossila bränslena kommer vi stå lika frågande som hösten 2008 när resan förr eller senare får ett abrupt slut.

David Jonstad

4 reaktioner till “Drottningen lär oss varför kraschen alltid överrumplar”

 1. Det värsta är att en ekonomisk härdsmälta kanske är det enda som kan få oss att stanna vid 1,5 graders målet. Lika lite som folk vill sätta sig in i Peak-Oil, lika lite vill de behöva ändra på något för att nå klimatmålen eller inse att vårt ekonomiska system inte håller.

  En ekonomisk härdsmälta lär bli ”ugly” men kanske ändå det enda som kan rädda mänskligheten.

  Pest eller kolera – det är frågan.

 2. Av alla som studerar olika scenarier, som gör simuleringar och som forskar inom ekonomi….så skulle man ju kunna tycka att NÅGON…i alla fall någon skulle intressera sig för naturvetenskapen…och då kanske kunde tänka sig att göra en simulerig av hur ett TIDFAKTOR-samhälle skulle se ut.

  Vi har ju en svensk uppfinnare (Kalle Gustafson) som redan 1969 pekade på ett allvarligt systemfel, att vi använder olika värdebas när vi räknar fram lön och när vi räknar fram skatt.

  Han säger: Vi ska självklart använda samma värdebas i båda fallen. Vi har TID-LÖN (alltså timlön x tim-TID) – vi ska alltså också ha TID-SKATT (alla lägger exakt lika många timmar av sin TID till det gemensamma).

  Vi använder TIDEN som värdebas i båda fallen…självklart, allt blir då enkelt och beräkningsbart OCH RÄTTVIST i TID av våra LIV räknat. För INGENS tid är ju viktigare än någon annans här på jorden (även om vi på arbetsmarknaden har olika kompetens och därför har olika TID-LÖN.

  Idag använder vi procent på slutlön…oavsett hur lång TID det har tagit för oss att tjäna ihop till det som stadskassas ska ha in. Pro-cent betyder per hundra. Alltså värdebasen 100. Medan i TID är det timmen som är värdebasen – alltså 60 min. Detta gör en enorm skillnad.
  https://www.facebook.com/groups/2226668604225029/

 3. Som tur var finns det enstaka föredömliga författare som skriver böcker som inspirerar till att leva med mindre resurser, t.ex. ”Jordad”. ;)

  Jag gillar också David Holmgrens senaste ”RetroSuburbia” som kombinerar ekonomiska och ekologiska alternativ för en låg-energi- och låg-låne-värld.

  Och Kate Raworths försök att förnya ekonomiutbildning, som hon beskriver i ”Doughnut economics”.

  Visst får vi leva med mindre resurser i framtiden, så det är bätttre använda pengar att köpa ett växthus i stället för en ny smartphone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.