Därför fungerar inte den eviga tillväxten

GÖTEBORGS-POSTEN, DEBATT | Miljöhoten hopar sig och ändå fortsätter vi att tala om en i längden ohållbar tillväxt. Det är dags att skapa förutsättningar för ett nytt och hållbart ekonomiskt system.

Trots att de flesta numer är medvetna om miljöhoten mänskligheten står inför så händer det väldigt lite i omställningsarbetet. Länder debatterar om vem som ska göra mest i klimatfrågan och inget land vill gå i täten, trots att alla vill ha lösningarna. Det enklaste sättet att komma till roten av ett problem brukar vara att, liksom en treåring, fråga varför? tillräckligt många gånger.

Varför stöttar inte ledande politiker resurs- och energiöverlägsna produkter och affärsmodeller mer?

För att det ofta missgynnar deras övergripande mål som är ökad tillväxt. Med till exempel mycket färre bilar (bilpooler) eller med små, billiga elfordon så får vi mindre ekonomisk aktivitet än förra året. Tillväxt är i princip alla politikers stora mål och utan ekonomisk tillväxt så får vi också stora problem i dagens system.

Varför är det så viktigt med tillväxt?

För att hela det ekonomiska systemet bygger på tillväxt. Om jag köpte sex par jeans förra året, måste jag i princip köpa sju par i år och åtta par nästa år för att bidra till tillväxten. Eller om jag köpte en bil för 200 000 kronor förra året så behöver jag köpa en bil för 210 000 kronor i år och 220 000 kronor nästa år för att bidra till tillväxten. Annars fungerar inte systemet.

Är inte exponentiell tillväxt ohållbart?

Jo. Förståelse för effekterna av exponentiell tillväxt är troligen ett av mänsklighetens största tillkortakommanden. I praktiken innebär en tillväxt på några procent varje år en fördubbling av ekonomin och resursuttagen i regelbunden takt, typ: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, osv. Allt fler forskare menar att vi redan nått tillväxtens gränser, på en liten planet med begränsade naturresurser. Vi verkar dessutom exempelvis ha nått Peak Oil, och saknar den nödvändiga energin för fortsatt tillväxt. Ändå fortsätter politiker att prata om tillväxt som den viktigaste frågan.

Varför bygger hela systemet på exponentiell tillväxt om det är omöjligt?

Det hela verkar i slutändan handla om hur vi skapar pengar. Vi har i flera hundra år haft två konkurrerande system: Pengar som skapas av privata banker och pengar som skapas av regeringar. I dag har det första alternativet totalt tagit överhanden och nästan alla pengar skapas i dag som krediter av privata banker. Krediter som alltid ska betalas tillbaka med ränta.

Pengarna skapas och slussas in i systemet och till våra plånböcker genom så kallad Fractional Reserve Banking, där bara en mycket liten del av pengarna behålls som säkerhet i bankerna. Att det är privatägda banker som skapar våra pengar är något som en mycket liten del av befolkningen känner till. Liksom att till exempel amerikanska Federal Reserve, som ständigt översvämmar oss med nya pengar, till största delen ägs av de mäktigaste (privata) bankhusen i världen.

Eftersom pengar skapas genom krediter, som inte täcker räntan, innebär det att hela vårt samhälle totalt sett hela tiden måste låna mer pengar. Vi måste hela tiden växa mer och skuldsätta oss mer, med ännu mera räntekrav, för att försöka komma ikapp den exponentiella tillväxten av våra skulder.

Är inte exponentiella räntor också omöjligt i längden?

Jo. Det är en matematisk omöjlighet att vårt ekonomiska system håller i längden då det bygger på att våra skulder ökar exponentiellt. Detta bekräftas av till exempel ekonomiprofessor Bernard Liataer, en av arkitekterna bakom Euron. Vår skuld ökar ju mer vi försöker tillfredsställa dess räntekrav och vi kämpar förgäves hur vi än gör. Och under tiden ökar pressen på människorna i systemet, med allt sämre livskvalitet som följd, i vår jakt på att fortsätta uppnå tillväxt för att kunna betala våra skulder till bankerna.

Finns det andra lösningar?

Allt för lite samhällsresurser har lagts på forskning om alternativa sätt att skapa pengar och det viktigaste på kort sikt är rimligen att börja belysa grundproblemen. Det finns dock redan några olika konkreta förslag till lösningar. Ellen Hodgson Brown är en av de ledande experterna på vårt finansiella system och menar till exempel att nationella regeringar måste återta sin ekonomiska suveränitet genom att återta rätten att skapa pengar och minska beroendet av privata långivare som får ta ut ränta. Sverige skulle enligt Ellen Brown kunna bli ett föregångsland, då vi har en stark välfärdstradition och inte är med i Eurosamarbetet. Andra, som Digital Coin, menar att ett system kan byggas underifrån med makten spridd till alla.

Ett hållbart penningsystem är grunden för allt vi gör och det är hög tid att snabbt få upp frågan om hur pengar skapas i media och på den politiska agendan! Därefter finns det säkerligen många intelligenta ekonomer som vill vara med och utforma ett smartare system än dagens.

Steg 3

Ulf Jakobsson

miljöentreprenör, Innoveco AB

David Jonstad

grundare klimatmagasinet Effekt

Lars Wilderäng

driver bloggen Cornucopia?

Tomas Walch

Klimat- och monetäraktivist

Jackie Bergman

Bergman ledning och utveckling

Artikeln är publicerad i Göteborgs-Posten 28 april 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.