Jakten ett motgift till konsumtionshetsen

I en värld som snurrar allt snabbare är det många som söker fotfäste. För detta ändamål finns massor av böcker att läsa, kurser att gå och föreläsare att inspireras av. Allt för att vara här och nu. Att uppnå en medveten närvaro – eller mindfulness som vissa kallar det. I år har jag testat på detta själv, oavsiktligt och utan någon som helst vägledning. Jag har gjort debut som älgjägare.

Krönika i Dala-Demokraten, 18 november 2017

Att sitta på älgpass är till stor del en form av mental närvaroträning som borde passa många stressade själar. För det mesta händer nämligen inte så mycket alls. Man vecklar ut sin sittryggsäck och sedan sitter man – timme efter timme – och blickar ut över en liten bit skog (eller det som en gång var skog).

Sinnena är på helspänn och eftersom det mestadels är så oerhört lugnt registrerar man även de mest obetydliga av händelser. Som när ett höstgult björklöv förlorar sin koppling till trädet och långsamt börjar singla ner genom grenverket. Jag hör varje ljud som uppstår när lövet nuddar en gren eller ett annat löv. Till slut lägger det sig att vila i mossan. Jag ser också hela grenar falla och tänker att det är en sorts skogens motsvarighet till stjärnor som faller på himlen. Bara den som tar sig tid får beskåda det.

Kanske har man turen att få sällskap på passet av en nötskrika som letar frön och skalbaggar att fylla på reserverna med inför vintern. Men det måste erkännas: efter några timmar på samma fläck blir det lite småtrist. Särskilt som älgarna oftast rör sig någon annanstans i skogen. Då kan man intala sig att det nog är nyttigt att ha tråkigt emellanåt – att man inte nödvändigtvis måste fylla minsta tidslucka med något som triggar belöningssystemet.

Till slut blir även den eventuellt nyttiga tristessen något enahanda och jag längtar då efter de små vandringarna fram till passet, särskilt i gryningen. Då finns mer att upptäcka. Även om man inte ser några älgar kan man åtminstone se spåren av dem. Där – en ensam kalv som trampat fram i gräset. Och mitt på hygget – ännu varm spillning vid en nattlega. Framme på passet gör den uppstigande solen att bergstopparna skiftar från rött, till rosa, till orange, till gult. Trots mina tysta steg lyckas jag skrämma iväg ett rådjur mitt i dess frukost. Efter en stund dyker orrarna upp. Jag har hört talas om orrspel, men aldrig själv upplevt det. Tills nu. Tupparna väser och fräser. Hönorna bubblar fram sina dova kurrljud.

”När man jagar, skrev en av jaktens stora filosofer”, José Ortega y Gasset, ”har luften en annan, mer utsökt känsla när den glider över huden eller kommer ner i lungorna… vegetationen är laddad med mening. Skälet är att jägaren, medan han rycker fram eller sitter och väntar, känner sig bunden till jorden genom det djur som han jagar, oavsett om djuret är synligt, gömt eller frånvarande.”

Det är detta – tänker jag medan skallet från en jakthund ekar mellan bergen – som gör att jakt inte bara är mindfulness men också något mycket viktigare än så. För vad är grundorsaken till att vårt moderna samhälle befinner sig i krig med den icke-mänskliga delen av naturen? Mitt svar: För att de flesta känner sig så mycket mer bundna till pengarna än till jorden. Vilket gör att pengarna tillåts styra och naturen förvandlas till varor att sälja eller blir en dumpningsplats för ekonomins avfall.

Det är därför jakten – och andra aktiviteter som knyter oss närmare naturen – fungerar som ett konsumtionskapitalismens motgift. Jakten har förmågan att återupprätta känslan att vi som människor inte är åtskiljda från naturen – vi är en del av den.

David Jonstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.