En svart elefant har exploderat

SYDSVENSKAN | Det är många svarta svanar som landar i dessa dagar – oförutsedda händelser som dyker upp från ingenstans och som det därför inte finns någon beredskap för.

En oljeplattform exploderar i Mexikanska golfen och orsakar historiens största olje­utsläpp. En demokrativåg reser sig i arabvärlden och får oljepriset att skena. En tsunamivåg orsakar inte bara död och förödelse men också ett kärnkraftshaveri i ett av den förmodat hightech-säkra civilisationens centrum.

Den skotske aktivisten och tänkaren Vinay Gupta har tagit den svarta svanen-liknelsen ett steg längre. Han parar svanen med elefanten mitt i rummet – den där viktiga saken som alla känner till men som ingen vågar prata om. Resultatet blir en svart elefant. Det vill säga: en händelse som egentligen var ganska förutsägbar men som få ville prata om och som efteråt ursäktas med att det var en svart svan som ingen hade kunnat förutse…

[…]

Läs resten av krönikan på Sydsvenskan.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.